Coolhunts,  Trends

Niksen

‘Hygge’ werd niet al te lang geleden populair. Het is een term uit de Deense taal wat eigenlijk inhoud dat je een momentje voor jezelf pakt. Dit om bij te komen van de dag en je hoofd te legen. Daarna werd ‘Lagom’ populair, een term uit Zweden. Wat min of meer hetzelfde inhoud, maar zich ongeveer vertaald naar: ‘weeg alles niet te zwaar’. Maar nu zijn wij aan de beurt met… ‘Niksen’.

Het lijkt erop dat wij als Nederlanders dan eindelijk een positieve draai kunnen geven aan het woord niksen. Tenminste zo zie ik het. Mijn moeder zei vroeger altijd: “zit niet zo te niksen en ga wat doen”. Well, as it turns out ‘Niksen’ is eigenlijk best wel goed voor je. (niet al te vaak natuurlijk) Het zorgt er voor, net zoals Hygge, dat er weer ruimte komt in je hoofd om te kunnen functioneren.

Time.com schreef in juli een artikel over het niksen. Daarin worden verschillende Nederlandse professoren ge-quote over de gezondheidsvoordelen van het niks doen. Zo is het bijvoorbeeld goed om een stap terug te doen van je drukke leven om zo even weer in contact te komen met je innerlijke zelf.

Het is grappig om te zien hoe deze trend zich voort beweegt. Het laat zien dat wij als mensen in deze maatschappij heel veel behoeften hebben aan het rustig aan doen. Er wordt zoveel van ons gevraagd dat we soms vergeten even adem te halen. Laten we daarom afspreken dat je minimaal 1 middag per week de tijd pakt om te niksen.