Coolhunts

Shravan // Technologie voor mensen met een beperking // Sociale Innovatie

Er was een thema op Dutch Design Week 2018. Dit thema was de focus op het helpen met technologie voor mensen met een beperking. Zo ook was er Shravan. ’s werelds eerste voor iedereen toegankelijke end-to-end smartphone. Ontworpen en gemaakt door Oswald Labs.

Scenario: stel je bent blind maar je bent jong en wilt meedoen met je generatie als het gaat om het gebruik van smartphones. Bijna onmogelijk. Maar met Shravan niet dus. Deze smartphone leest voor jou voor wat je aan het doen bent. Daarnaast kan je de smartphone ook richten op bijvoorbeeld personen en objecten. Door de slimme camera ‘leest’ de smartphone de objecten voor je voor.

Ik heb het zelf even kunnen ervaren tijdens ddw, zo richtte ik bijvoorbeeld de camera op mijn vriend waarbij ik de uitleg kreeg over zijn uiterlijk: man, met baard, bruine ogen, lang etc.

Nou is de smartphone niet alleen voor blinde maar ook voor mensen met dyslexie bijvoorbeeld. Waar je de camera kon richten op moeilijke teksten, die dat smartphone dan omzette naar leesbare en duidelijke letters. En bijvoorbeeld voor doven mensen. Daarbij gaf de telefoon real life ondertiteling aan alles wat er om je heen gezegd wordt. Ideaal dus voor als je in een goed gesprek zit.

Sociale innovatie gaat de komende jaren alleen nog maar groter worden. Er zijn al zoveel soorten smartphones en er is al zoveel kennis over technologie wat er voor zorgt dat we nu kunnen uitbreiden waar we (sociaal) maatschappelijk echt iets aan hebben.